Διαγνωστική Απόξεση

Τι είναι η απόξεση;
Η απόξεση είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία, μετά από διαστολή (άνοιγμα) του τραχήλου της μήτρας, ένα εργαλείο εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας. Το εργαλείο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από το εσωτερικό της μήτρας.

Γιατί γίνετε η απόξεση;
Η απόξεση γίνεται για τη διάγνωση ή και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από αυτόματες αποβολές.

Με την απόξεση μπορούν να ληφθούν δείγματα ιστού από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), στα οποία πραγματοποιείται ιστολογική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι ανώμαλα κύτταρα.

Που γίνετε η απόξεση;
Η απόξεση γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο.

Τι προετοιμασία απαιτείται;
Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αγωγή για την προεγχειρητική προετοιμασία του τραχήλου της μήτρας.

Αν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή θα σας δοθούν οδηγίες για το πως θα τη συνεχίσετε πριν και μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει να είστε νηστική 6-8 ώρες πριν από την επέμβαση.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα είστε ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, σε γυναικολογική θέση. Θα τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας και θα χορηγηθεί ενδοφλέβια αναισθησία.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί ένας κολποδιαστολέας.

Ο χειρουργός θα κρατήσει με ειδική λαβίδα τον τράχηλο και θα τον ανοίξει (διαστολή) με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων.

Κατόπιν, με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (ξέστρο) ή αναρρόφησης θα αφαιρέσει ιστό από το εσωτερικό της μήτρας, ο οποίος και θα σταλεί σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για εξέταση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια απόξεση;
Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία, φλεγμονή ή διάτρηση της μήτρας. Επιπλοκές σχετιζόμενες με την αναισθησία επίσης μπορεί να παρουσιαστούν. Οι επιπλοκές αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από μια απόξεση (ιδιαίτερα μετά από αποβολές) μπορεί να δημιουργηθούν συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο Asherman και μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα ή αλλαγές στη ροή της έμμηνου ρύσεως. Το σύνδρομο Asherman αντιμετωπίζεται με επιτυχία με υστεροσκοπική λύση των συμφύσεων.

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;
Μερικές ώρες μετά την επέμβαση μπορείτε να πάτε στο σπίτι σας.
Λόγω της λήψης αναισθησίας δε θα μπορείτε να οδηγήσετε και είναι απαραίτητη η ύπαρξη συνοδού, για την επιστροφή στο σπίτι.

Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ήπιος και μπορεί να διαρκέσει για 1-2 ημέρες και είναι δυνατό να χρειαστεί να πάρετε κάποιο αναλγητικό.

Μπορεί να έχετε μικρή αιμόρροια για μερικές ημέρες και μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε σερβιέτα. Μη χρησιμοποιείτε ταμπόν μετά από την απόξεση επειδή ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής.

Μπορείτε να επιστρέψετε σε πλήρη δραστηριότητα σε 24-48 ώρες.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας αν εμφανίσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Έχετε πυρετό > 38 οC.
  • Έντονη κολπική αιμορραγία με πήγματα.
  • Έντονο κοιλιακό άλγος.
  • Εμετούς.
  • Επίσχεση ούρων ή κοπράνων.
  • Δύσοσμη – πρασινωπή κολπική έκκριση.
  • Έντονη ταχυκαρδία, ζάλη ή λιποθυμικά επεισόδια.

Μετά την επέμβαση, μέχρι ο τράχηλος να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση, μικρόβια από τον κόλπο μπορούν να περάσουν στη μήτρα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Για το λόγο αυτό για δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή, η χρήση ταμπόν, οι κολπικές πλύσεις κ.α.

Η επόμενη έμμηνος ρύση (περίοδος) μπορεί να μην έρθει στο συνήθη χρόνο. Μπορεί να έρθει νωρίτερα ή και αργότερα

 

Για ραντεβού

.

Address

7, Glaukou Alithersi Street, 3091,
Limassol Cyprus

Hours

Monday – Friday: 8am – 7pm
Saturday: 9am – 1pm
Sunday: Closed