Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Τι είναι το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;
Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα αποτελεί μία ασφαλή, μη επεμβατική, απεικονιστική μέθοδο εξέτασης της μήτρας και των ωοθηκών της γυναίκας. Με τη χρήση υψηλής συχνότητας ηχητικών κυμάτων ο γυναικολόγος μπορεί να ελέγχει με ακρίβεια το εσωτερικό του γυναικείου κόλπου, με απόλυτα ασφάλεια για την ασθενή. Τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε εικόνα, η οποία εμφανίζεται στην ειδική οθόνη.

 

Με ποιους τρόπους πραγματοποιείται;
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε διακοιλιακά, είτε διακολπικά.

Σε γυναίκες νεαρής ηλικίας που δεν έχουν ξεκινήσει τις ερωτικές επαφές, καθώς και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας με στενότητα και ξηρότητα κόλπου, ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα αυτό απαιτεί να είναι τελείως γεμάτη η ουροδόχος κύστη, ώστε να απεικονίζεται με μεγάλη ευκρίνεια το ενδομήτριο.

Αν η γυναίκα έχει ξεκινήσει ερωτικές επαφές ή, σε περίπτωση μεγάλης ηλικίας, δεν παρουσιάζει κολπική ξηρότητα, τότε ενδείκνυται το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο προσφέρει πολύ καλύτερη ευκρίνεια σε σχέση με το διακοιλιακό. Το διακολπικό υπερηχογράφημα, σε αντίθεση με το διακοιλιακό, πρέπει να πραγματοποιείται με άδεια ουροδόχο κύστη.

 

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;
Ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει στην ασθενή υπερηχογράφημα στο πλαίσιο του γυναικολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα παθολογίες όπως είναι τα ινομυώματα, οι πολυκυστικές ωοθήκες οι πολύποδες και ανατομικές ανωμαλίες του ενδομητρίου.

Επιπλέον, το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης αλλά και την παρακολούθησή της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέλος, μπορεί να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τα προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζει η γυναίκα.

 

Πότε πρέπει να γίνεται το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;
Η γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τον γυναικολόγο της για υπερηχογράφημα, στο πλαίσιο του γυναικολογικού της ελέγχου. Στην περίπτωση που προκύψει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε θα επαναληφθεί με μεγαλύτερη συχνότητα.

Συστήνεται να γίνεται η εξέταση με υπερηχογράφημα κατά την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην απεικόνιση του εσωτερικού της μήτρας και των ωοθηκών. Παρόλα αυτά, η γυναίκα μπορεί να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της σε κάθε φάση του κύκλου της.

 

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν το υπερηχογράφημα;
Η μόνη προετοιμασία που απαιτείται πριν υποβληθείτε σε αυτήν την εξέταση, είναι να έχετε άδεια ουροδόχο κύστη αν το υπερηχογράφημα διενεργείται ενδοκολπικά και γεμάτη αν αυτό διενεργείται ενδοκοιλιακά. Στην πρώτη περίπτωση θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν μπείτε για την εξέταση, ενώ στη δεύτερη θα χρειαστεί να πιείτε αρκετό νερό.

Για ραντεβού

.

Address

7, Glaukou Alithersi Street, 3091,
Limassol Cyprus

Hours

Monday – Friday: 8am – 7pm
Saturday: 9am – 1pm
Sunday: Closed