Γυναικολογική Εξέταση

Κάθε γυναίκα πρέπει απαραιτήτως να υποβάλλεται σε τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος εξασφαλίζει τη συνεχή καταγραφή του γυναικολογικού αλλά και του γενικότερου ιατρικού ιστορικού της γυναίκας και τη συνεχή και ομαλή παρακολούθηση της υγείας και της γυναικολογικής της κατάστασης.

 

Πόσο συχνά πρέπει να πραγματοποιείται ο προληπτικός έλεγχος;
Κάθε υγιής γυναίκα πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να παρακολουθείται γυναικολογικά, τόσο για το ετήσιο τεστ Παπανικολάου όσο και για μία εκτενέστερη γυναικολογική εκτίμηση. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να ξεκινά περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών από τη γυναίκα. Γυναίκες με παθολογικό γυναικολογικό ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επανεξέταση νωρίτερα από το χρόνο.

 

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;
Ο προληπτικός έλεγχος ξεκινά με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, από το οποίο ο γυναικολόγος μπορεί να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με διάφορες γυναικολογικές και μη παθήσεις.

Στη συνέχεια ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση, η οποία ξεκινά με επισκόπηση και ψηλάφηση των μαστών και ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να συστηθεί περαιτέρω έλεγχος με μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών.

Ακολουθεί η εξέταση και ψηλάφιση της κοιλιάς και ο έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοιογεννητική περιοχή) για πιθανή παθολογία (οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις, ανατομικές ανωμαλίες). Στη συνέχεια γίνεται η εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα, ο οποίος τοποθετείται προσεκτικά από τον γυναικολόγο στον κόλπο και επιτρέπει την επισκόπηση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας για κολποτραχηλίτιδες, ιογενείς βλάβες, ανατομικές ανωμαλίες ή άλλη παθολογία. Την ίδια ώρα γίνεται και η λήψη του τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ) ή άλλων εξετάσεων, όπως καλλιεργειών κολπικού και τραχηλικού υγρού, εφόσον αυτές θεωρηθούν απαραίτητες. Ακολουθεί η κλασική αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει πληροφορίες για τη φυσιολογική ή  όχι κατάσταση των έσω γεννητικών οργάνων ή για παθολογικές καταστάσεις που δεν είναι πάντα εμφανείς με άλλο τρόπο στα πλαίσια του υπόλοιπου γυναικολογικού ελέγχου, π.χ. όζοι ενδομητρίωσης.

Τέλος πραγματοποιείται η υπερηχογραφική εξέταση, ώστε να υπάρχει και η οπτική απεικόνιση και εκτίμηση των έσω γεννητικών οργάνων και πιθανών προβλημάτων τους.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος;
Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι αναντικατάστατος, γιατί όχι μόνο επιτρέπει στον γυναικολόγο να επιβεβαιώνει σε τακτική βάση την καλή κατάσταση της γυναίκας, αλλά και να εντοπίζει νωρίς και να προλαμβάνει πιθανά γυναικολογικά προβλήματα. Επιπλέον, έχοντας γνώση του ιστορικού της γυναίκας μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικότερα τυχόν επείγουσες καταστάσεις ή προβλήματα. Τέλος, ειδικά σε μία χώρα που δεν υπάρχει συστηματική πρωτοβάθμια παρακολούθηση, με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο μπορεί ο γυναικολόγος να εντοπίσει και άλλα μη γυναικολογικά προβλήματα και να καθοδηγήσει ανάλογα τη γυναίκα καθώς και να την παραπέμψει σε ανάλογη ειδικότητα.(π.χ. Μαστολόγο, Ουρολόγο κτλ.).

Για ραντεβού

.

Address

7, Glaukou Alithersi Street, 3091,
Limassol Cyprus

Hours

Monday – Friday: 8am – 7pm
Saturday: 9am – 1pm
Sunday: Closed