Αντισύλληψη

Αντισύλληψη είναι η πρακτική κατά την οποία αποσκοπούμε στην πρόληψη ή ελάττωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης. Αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους με διαφορετική αποτελεσματικότητα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, εξατομικεύοντας κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις διαφορετικές ανάγκες και το προφίλ κάθε γυναίκας. Οι μέθοδοι αυτές χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Στις φυσικές μεθόδους, στις μεθόδους “φραγμού” και στις ορμονικές μεθόδους.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ:

  • Αποχή από την επαφή με υπολογισμό των γόνιμων ημερών
  • Διακεκομμένη συνουσία
  • Θηλασμός

Αυτές οι μέθοδοι, είναι απόλυτα ασφαλείς, αλλά συνήθως με φτωχά αποτελέσματα και δεν παρέχουν καμία προστασία από την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ:

  • Ανδρικό προφυλακτικόΤο ανδρικό προφυλακτικό είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος φραγμού στον κόσμο. Είναι μια φτηνή και αξιόπιστη λύση (με σωστή χρήση η αποτελεσματικότητά του μπορεί να φτάσει έως και 99%) με πλεονέκτημα το γεγονός πως προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Λειτουργεί εμποδίζοντας την απελευθέρωση σπερματοζωαρίων στον κόλπο μετά την εκσπερμάτιση.
  • Γυναικείο προφυλακτικό. Έχει την αντίστοιχη λειτουργία και πλεονεκτήματα με το ανδρικό προφυλακτικό με την διαφορά ότι εφαρμόζεται στον κόλπο της γυναίκας.
  • Άλλες μέθοδοι φραγμού, είναι τα διαφράγματα και οι κολπικοί σπόγγοι, που περιέχουν σπερματοκτόνες ουσίες. Έχουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, παρέχουν κάποια προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην χώρα μας.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ:

  • Αντισυλληπτικά χάπια. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αντισυλληπτικών χαπιών, ωστόσο όλα περιέχουν τις εξής ορμόνες: οιστρογόνο και προγεστερόνη. Το χάπι εμποδίζει την ωορρηξία και αλλάζει τη σύσταση της βλέννης του τραχήλου της μήτρας. Με την αλλαγή της σύστασης της βλέννης, το σπέρμα δεν έχει τρόπο να εισχωρήσει στον τράχηλο και να εισέλθει στη μήτρα της γυναίκας και ως αποτέλεσμα να υπάρξει εγκυμοσύνη. Εάν τα αντισυλληπτικά χάπιαχρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, τότε έχουν παραπάνω από 99% αποτελεσματικότητα όσον αφορά την πρόληψη μίας εγκυμοσύνης. Η έναρξη της χρήσης τους προϋποθέτει την λήψη ιστορικού, φυσικής εξέτασης και την διενέργεια εξετάσεων από τον γυναικολόγο.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών χαπιών;

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή των συντρόφων.
  • Μειώνουν την ποσότητα, την ροή και τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
  • Μειώνουν τον έντονο πόνο της εμμήνου ρύσεως.
  • Προστατεύουν τη γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.
  • Προστατεύουν από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

 

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τα αντισυλληπτικά;

Δεν μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά χάπια όλες οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, συνήθως αντενδείκνυται σε υπέρβαρες γυναίκες, σε γυναίκες καπνίστριες και σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Επιπλέον, δεν μπορούν να πάρουν το χάπι οι γυναίκες που έχουν θρόμβωση, προβλήματα στο κυκλοφορικό ή καρδιακά προβλήματα. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται και από γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν διαβήτη με επιπλοκές, συχνές ημικρανίες, καρκίνο του μαστού ή κάποια ηπατική νόσο.

 

Τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ξεχαστεί κάποιο χάπι;

Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει πως είναι σημαντικό να λαμβάνεται το χάπι καθημερινά την ίδια ώρα. Αν περάσουν περισσότερες από 24 ώρες από την ώρα που πρέπει να ληφθεί κανονικά το χάπι, τότε αυτό δεν πρέπει να ληφθεί την συγκεκριμένη ημέρα. Οπότε, από την επόμενη ημέρα, η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει τα επόμενα χάπια ακριβώς την καθορισμένη και συνηθισμένη ώρα.

Εάν η γυναίκα ξεχαστεί και δεν πάρει ένα χάπι από τα 21 ή καθυστερήσει να τα αρχίσει, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει σημαντικά, απλά μειώνεται η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού. Ωστόσο, αν επανειλημμένα η γυναίκα παραλείπει το χάπι της, τότε η αντισυλληπτική ικανότητα του χαπιού μειώνεται κατά πολύ.

Είναι πιθανό να υπάρξει πολύ μικρή και σύντομη ροή αίματος αν η γυναίκα ξεχάσει κάποιο χάπι ή αιμορραγία αν διακοπεί η λήψη των χαπιών ξαφνικά.

Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών, αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως οι μορφές αυτές να έχουν μεγάλη αποδοχή και χρήση στην χώρα μας.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (ΣΠΙΡΑΛ)

Τι είναι το σπιράλ;

Το ενδομήτριo σπείραμα (σπιράλ) είναι μια μικρή συσκευή από πλαστικό, συχνά σχήματος «Τ», που περιέχει είτε χαλκό υπό μορφή σύρματος (σπείραμα) που είναι τυλιγμένο γύρω από το στέλεχος ή ειδικό περιέκτη ορμόνης (λεβονογεστρέλη) η οποία απελευθερώνεται σταδιακά και μακροπρόθεσμα. Το σπείραμα εισάγεται μέσα στην μήτρα από τον γυναικολόγο. Η τοποθέτηση του συνήθως γίνεται εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο, με την χρήση τοπικής αναισθησίας στον τράχηλο της μήτρας. Ένα πολύ λεπτό κορδονάκι βγαίνει από το τράχηλο στον κόλπο και χρησιμεύει στο να ελέγχεται μετά από κάθε περίοδο, καθώς και στην αφαίρεσή του όταν χρειαστεί. Πρόκειται για μία μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης μακράς δράσης με πολύ μικρά ποσοστά αποτυχίας και μεγάλο ποσοστό ικανοποίησης των γυναικών από την χρήση τους. Η διάρκεια δράσης του σπιράλ με λεβονογεστρέλη είναι 3-5 χρόνια ενώ αυτό του χαλκού μπορεί να παραμείνει και για περισσότερο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ (PLAN B):

Το χάπι της επόμενης μέρας (Επείγουσα Αντισύλληψη) αποτελεί μια ξεχωριστή, έκτακτης ανάγκης, μέθοδο αντισύλληψης. Διαταράσσει την ωορρηξία ή την γονιμοποίηση και πρέπει να λαμβάνεται το νωρίτερο δυνατό. Χρησιμοποιείται όταν η γυναίκα δεν έχει λάβει το αντισυλληπτικό χάπι ή το προφυλακτικό σπάσει ή απομακρυνθεί κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, καθώς επίσης όταν αποτύχει η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας. Ενδέχεται να διαταράξει τον κύκλο σας, και ως εκ τούτου πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και με σύνεση και πάντα μετά από την καθοδήγηση του ιατρού.

Για ραντεβού

.

Address

7, Glaukou Alithersi Street, 3091,
Limassol Cyprus

Hours

Monday – Friday: 8am – 7pm
Saturday: 9am – 1pm
Sunday: Closed